Suomalaiselle smart city- ja cleantech-osaamiselle kysyntää Arabiemiraateissa ja Qatarissa

Kiihkeä kasvutahti ja korkeat laatuvaatimukset kuvaavat Lähi-idän kehittyviä, poliittisesti vakaita markkina-alueita kuten Qataria ja Yhdistyneitä arabiemiirikuntia (GCC-maat). Tuleva maailmannäyttely Expo 2020 Dubaissa ja jalkapallon MM-kisat 2022 Qatarissa edellyttävät erilaisia ratkaisuja, joissa suomalaisilla yrityksillä olisi paljon pelipaikkoja hyödynnettävänään!

’Rakentamiseen, energiaan ja liikenteeseen liittyviä smart city -ratkaisuja etsivät kaikki Gulf Cooperation Council (GCC) alueen maat.  Alue on yksi maailman nopeimmin kehittyvistä markkina-alueista’, kertoo toimitusjohtaja Nina Eriksson Exigo Finlandista. Nina Erikssonilla on vahva, pitkäaikainen kokemus yritysten kansainvälistymistehtävistä erityisesti cleantech-toimialalta. Viimeisen 10 vuotta Eriksson on tehnyt töitä Dubaissa, nähnyt kaupungin huiman kasvun ja edistänyt samalla suomalaisten toimijoiden tuloa alueelle. Tämän jalansijan hän toivoisi edelleen vahvistuvan.

’Dubai on erittäin voimakkaasti kasvava ja moderni markkina. Maan oma t&k-panostus on melko vähäistä ja alue on riippuvainen länsimaisesta teknologiasta. Paikalliset toimijat arvostavat pitkäaikaisia yhteistyösuhteita, jotka perustuvat luottamukseen ja pysyvyyteen. Suomalaisia arvotetaan vankan osaamisen, luotettavuuden ja projektiosaamisen vuoksi’, Eriksson jatkaa. Suomalaisilla olisi paljon osaamista ja tarjottavaa alueelle, mutta tarjonnastamme pitäisi tehokkaammin kertoa paikallisille asiantuntijoille ja päättäville tahoille. Eriksson peräänkuuluttaakin yhteistyötä ja konkretiaa. Yhdessä tekemistä tarvitaan eli samaan maaliin pitäisi pelata niin yritysten, valtion, kaupunkien kuin muidenkin vientiä edistävien tahojen.

Abu Dhabin pohjoismainen innovaatiohautomo

Nordic Innovation Incubator on Pohjoismaisen ministerineuvoston hanke, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2015 Masdar City’ssa, Abu Dhabissa. Hautomo tarjoaa palveluitaan pohjoismaisille cleantech-yrityksille, jotka etsivät uusia liiketoimintamahdollisuuksia Arabiemiraateissa ja laajemman Persianlahden alueella. Nordic Innovation Incubator toimii tarjoten toimistotilaa, bisnesmahdollisuuksia ja esim. yhteistyösuhteita Masdarin kaupungin sekä yhden maailman johtavista uusiutuvan energian tutkimuslaitoksista, Masdar Instituten, kanssa. Hanke on konkreettinen esimerkki yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöstä liiketoimintamahdollisuuksien edistämiseksi.

Expo 2020 etsii innovatiivisia toteuttajia ja tarjoaa rahoitusta – toimi 30.9. mennessä!

Expo 2020 kokoaa Dubaihin noin 25 miljoonaan kävijää kolmen teeman, Mobility, Opportunity ja Sustainability, ympärille.  Tällä hetkellä suurtapahtuman suunnittelu on kuumimmillaan, ja Expoa organisoivat tahot hakevat globaalisti ideoita, miten käytännön toteutus tehdään ja mitä toimivia rakenteita ja ratkaisuja Expon jälkeen jää elämään.

’Juuri nyt yritykset voivat hakea rahoitusta suunnitelmilleen Expon rakentamiseen ja toteutukseen liittyen. Innovation Impact Grants, ’Expression of interest’ –kierros päättyy 30.9.2016 ja siihen ehtii vielä reagoida’, korostaa Eriksson. ’Syyskuun loppuun tarvitaan vain abstract-aihio, joka esittelee tarjottavan ratkaisun ja osapuolet sen takana. Mikäli tämä mahdollisuus kiinnostaa, kannattaa olla heti yhteydessä’, vinkkaa Eriksson. Lisätietoja löytyy myös Expon verkkosivuilla.

Kehittyvien ja vakaiden Lähi-idän markkinoiden keskeisin kysyntä liittyy julkisen liikenteen ja kiinteistöjen kestävään kehitykseen. Julkisen liikenteen eri muodot yleistyvät ja kävijämäärät kasvavat. Suurien ihmismassojen sujuva liikkuminen esim. jalkapallon MM-kilpailuissa antaa konkreettisen tavoitteen suunnitteluun ja toteutukseen. Kiinteistöjen ja rakentamisen osalta mm. energiaa säästävät kokonaisratkaisut, energiatehokkaat rakennusmenetelmät ja materiaalit sekä viilennys- ja ilmastointiratkaisut ovat hyvin kysyttyjä. Suomalaiset voisivat tarjota alueelle myös enemmän suunnittelupalveluita, yhtenä esimerkkinä esim. märkätilojen rakentamiseen liittyvä osaaminen.

’Markkinamahdollisuuksien hyödyntämisessä olemassa olevat referenssit korostuvat. Markkinoille pyrkivän yrityksen tulee pystyä toteuttamaan tarjoamansa ratkaisu isossa mittakaavassa, esim. kahden miljoonan asukkaan kaupungissa. Lisäksi oman tarjonnan linkittäminen isompaan kokonaisuuteen, konsortion tarjoamaan palveluun, on hyvä keino lähteä vahvistamaan yrityksen vientiä’, muistuttaa Nina Eriksson. ’Mahdollisuuksiin pitää tarttua ja Expon osalta konkreettisesti vielä tämän vuoden puolella! Eihän me haluta tanskalaisten ja ruotsalaisten näitä paikkoja vain hyödyntävän’, heittää Eriksson lopuksi.

Nordic Innovation Incubator in Masdar City

Hanna Koskela